1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Nejzajímavější atrakce bulharského pobřeží

Mořské zahrady, kamenný les, hadí ostrov. Atrakce pobřeží Bulharska

Co se dozvíte?

    Představte si les, který zkameněl, přímořskou zahradu založenou českým botanikem nebo klášter vytesaný do skály. Bulharsko oplývá množstvím takových zajímavostí a během dovolené by byl hřích si jich nevšimnout. Inspirujte se, na jaké atrakce bulharského pobřeží se podívat na prázdninách u Černého moře.

    Město Balčik

    Město Balčik

    Milovníci historie by neměli vynechat staré město Balčik, dávnou obchodní křižovatku, význačný přístav a středisko pěstování vinné révy. Jeho nejpopulárnější turistické lákadlo, honosnou vilu Tichoto gnezdo rumunské královny Marie (1875-1938), obklopuje nádherná, romantická botanická zahrada. Zbytek města zaplňují domy uhnízděné v příkrém svahu porostlém zelení.

    Balčik směrem od severu stojí na začátku dlouhé řady bulharských rekreačních středisek u Černého moře. Jihozápadním směrem na něj zvolna navazuje jiné vyhlášené letovisko Albena s přírodní rezervací Baltata kolem delty řeky Batovo. V Balčiku můžete navštívit ještě etnografické muzeum a pokochat se výhledem z blízkého mysu Kaliakra.

    Klášter Aladža

    Klášter Aladža

    Jenom 4 kilometry od populárních Zlatých Písků se nachází skalní klášter Aladža, důležitý doklad osidlování východního Bulharska. Jedná se o pozůstatky komůrek vytesaných do útesů v lesích nad černomořským pobřežím. Vytvořili je zřejmě ve 13. století, ale jednoduchý křesťanský kostel tady pravděpodobně stál už o 8 století dříve a některé jeskyně obývali lidé již v době kamenné.

    Palác Evksinograd

    Palác Evksinograd

    Úchvatný zámek Evksinograd začal na popud prince Alexandra I. Batenberského stavět vídeňský architekt Viktor Rumpelmayer a dokončili ho roku 1893 Bulhar Nikola Lazarov a Švýcar Hermann Mayer. Svou krásou září nad nevýrazným pevninským výběžkem do Černého moře mezi Varnou a střediskem Sv. Konstantin.

    Během minulého století využívaly zámek Evksinograd k ubytování politické návštěvy země, od roku 2007 se tu pořádá každoroční operní festival. V rozlehlém zámeckém parku, skvělém místě k odpolední procházce, rostou na tři stovky druhů stromů z celého světa.

    Římské veřejné lázně ve Varně

    Římské veřejné lázně ve Varně

    Z mnoha památek a zajímavých míst ve Varně doporučujeme komplex veřejných římských lázní. Svému účelu začal sloužit koncem 2. století za vrcholného rozkvětu Římské říše. Návštěva lázní tvořila ve starověku nedílnou součást společenského života, koupající se tu také procházeli, navazovali kontakty a debatovali. Sousední přepychový chrám Sveti Atanas, představující vzornou ukázku architektury bulharského národního obrození, ukrývá vzácné ikony s původními řeckými nápisy.

    Kamenný les u Varny

    Kamenný les u Varny

    Další zástupce známých turistických atrakcí bulharského pobřeží Kamenný les (bulharsky Pobiti Kamani) se ježí v ploché krajině mezi Varnským jezerem a obcí Slančevo západně od Varny. Na první pohled fantastická, přesto zcela přírodní scenérie až 7 metrů vysokých kamenných stalagmitů se formovala erozí koncem paleocénu před 50 milióny let.

    V Kamenném lese drží na ploše 250 hektarů nehybnou stráž skoro 300 kamenných sloupů. Ještě dnes na nich lze dobře pozorovat jednotlivé etapy jejich vývoje. Výjimkou nejsou ani nálezy zkamenělin pravěkých rostlin a schránek drobných prehistorických živočichů.

    Památková zóna Nesebar

    Dřevěný mlýn v Nesebaru
    Celkový pohled na historický Nesebar

    Nesebar, jedna z deseti bulharských lokalit na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, leží na malém ostrůvku jenom kousek od slavného Slunečného pobřeží. Ve starověku se město nazývalo Mesembria a rychle se rozvíjelo zejména počátkem byzantské éry. Bohatou sbírku předmětů z té doby vystavuje archeologické muzeum. K dochovaným pamětihodnostem Nesebaru patří mohutné hradby, Nový metropolitní chrám Sveti Stefan, kostel Krista Pantokratora nebo starý dřevěný mlýn.

    Mořské zahrady v Burgasu

    Mořské zahrady v Burgasu

    Zajímavou stopu za sebou v Burgasu zanechal český botanik Antonín Novák, který zde na konci 19. století založil park Mořské zahrady (Morska gradina). Areál o délce přes 3 kilometry se rozkládá mezi černomořským pobřežím a městskou zástavbou, severně od burgaského přístavu.

    Mořské zahrady slouží jako tradiční odpočinkové místo již déle než sto let. Autor se evidentně inspiroval ve Vídni u barokních paláců Belvedere a Schönbrunn, avšak dnes v komplexu najdete také národně-historické muzeum, kavárny a restaurace, dětská hřiště, letní divadlo či kasino.

    Jezera kolem Burgasu

    Saliniště u burgaských jezer
    Jezero Mandrensko

    Turistické centrum Burgas obklopuje trojice rozlehlých vodních ploch. Hladina největšího jezera Mandrensko (Mandra) se třpytí jižně od města, na severu se rozprostírá nejmenší, avšak ekologicky nejdůležitější Atanasovsko jezero a mezi nimi se modrá Burgaské jezero. Využívají se k rekreaci, rybolovu, plachtění a výletům, během nichž lze spatřit některé z více než 300 druhů ptáků včetně vzácného pelikána, sluky či kormorána.

    Řeka Ropotamo

    Bohatá vegetace u řeky Ropotamo
    Ústí řeky Ropotamo do Černého moře

    Mezi atrakce bulharského pobřeží se řadí také necelých 50 kilometrů dlouhá řeka Ropotamo. Vzniká soutokem říček Rosenska a Cerovska a vyniká okolní úžasnou přírodou, plnou lužních lesů, rákosí, jeskyní a skalisek. U její delty do Černého moře poblíž letoviska Primorsko se zvedají nejvyšší duny na celém Balkánu.

    Během příjemné projížďky lodičkou po Ropotamu lze (při troše štěstí a ostřížím zraku) pozorovat více než stovku živočichů v čele s volavkami a vodními želvami. Z mořského ústí zahlédnete Hadí ostrov, domov chráněného ptactva, kterému hojné užovky slouží jako hlavní potrava.

    Pohoří Strandža

    Pohoří Strandža

    Podivuhodné pohoří Strandža charakterizují nevysoké kopce, řeky Ropotamo a Veleka, příkopové propadliny a lesíky plné buků, olší a dubů. K oblakům rozvážně stoupá jižně od rekreačního střediska Sozopol a ještě více na jih překračuje tureckou hranici. Nejvyšší bod v Bulharsku se jmenuje Drjanovec (679 m n. m.), v Turecku dokonce překonává magických tisíc metrů. Za rozmanitou přírodu vděčí 100 kilometrů dalekému pevninskému mostu mezi Evropou a Asií, po němž se kdysi přesouvaly četné zvířecí druhy.

    josef.krenek
    30. 6. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!