1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Náš fotovýběr z nejnovějších památek na seznamu UNESCO

Náš fotovýběr z nejnovějších památek na seznamu UNESCO

Co se dozvíte?

    UNESCO zveřejnilo další památky a místa, které organizace nově zařadila na seznam světového a kulturního bohatství. Vybrali jsme pro vás ty z nich, které se nacházejí v oblíbených turistických zemích a jsou tedy nejlépe dostupné jako výletní cíle během dovolené. Prohlédněte si náš fotovýběr pěti z nejnovějších památek na seznamu UNESCO.

    UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) se na základě Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví přijaté v roce 1972 snaží podporovat zachování kulturních a přírodních památek po celém světě, které jsou považovány za mimořádně cenné pro lidstvo. Státy, které přistoupily k Úmluvě, musí zabezpečit identifikaci, ochranu, zachování a předávání svého kulturního a přírodního dědictví budoucím generacím.

    Lesní komplex Kaeng Krachan v Thajsku

    Vhodné výchozí letovisko: Hua Hin

    Podél pohoří Tenasserim v Thajsku, v místě, kde se setkává fauna a flóra Himálají, Indočíny a Sumatry, se ukrývá největší thajský národní park Kaeng Krachan. Místo je unikátní bohatou biodiverzitou, nachází se zde řada endemických a celosvětově ohrožených druhů rostlin a živočichů. V oblasti žijí mimo jiné vzácné druhy ptactva, kočkovitých šelem a dalších savců.


     
    Vodopád Pha Nam Yod v Kaeng Krachan
    Provazový most v  Kaeng Krachan
    Národní park Kaeng Krachan
    Kaeng Krachan
    Náš tip: Prohlédněte si fotografie nejkrásnějších národních parků v Thajsku.

    Krajina umění a věd ve španělském Madridu

    Celých 200 hektarů centra španělského Madridu je nově zapsáno na seznamu UNESCO. Konkrétně jde o Buen Retiro Park a třídu del Prado s fontánami a zajímavými budovami věnovanými umění a vědám. Za zmínku stojí hlavně Neptunova fontána a Plaza de Cibeles – náměstí s neoklasickým komplexem s fontánou s mramorovými sochami, které se stalo symbolem města. Navazující 120hektarové zahrady Buen Retiro představují různé zahradnické styly od 19. století do současnosti. Turistickým lákadlem v rámci zahrad je jezero s možností projížďky na lodičkách u památníku Alfonsa XII. Díky zdejší architektuře jde o jednu z hlavních atrakcí Madridu.


     
    Park Buen Retiro
    Park Buen Retiro
    Křišťálový palác v parku Buen Retiro
    Památník Alfonsa XII. V parku Buen Retiro
    Francouzské Nice

    Francouzské Nice

    Destinace: Azurové pobřeží

    Francouzské Nice na březích Středozemního moře je v létě oblíbeným dovolenkovým střediskem. Věděli jste však, že díky mírnému podnebí je cílem mnoha turistů i v zimě? Už od 18. století bylo Nice populárním místem městské zimní dovolené pro aristokracii a bohatou klientelu. Není divu, procházky po promenádě des Anglais, návštěvy muzeí a galerií, relaxace v příjemných parcích i výtečné restaurace si v Nice můžete užívat v kterémkoliv ročním období.

    Pobřeží a pláž v Nice
    Ulice v Nice

    Portikusy v italské Bologni

    Destinace: Emilia-Romagna

    Boloňské portikusy neodmyslitelně patří k architektonické identitě tohoto italského města. Otevřené sloupové haly z různých materiálů (dříve dřevo, kameny, cihly, nově i beton) jsou součástí mnoha staveb a zastřešují náměstí a chodníky na jedné nebo na obou stranách boloňských ulic. Celkem zdejší portikusy měří neskutečných 62 kilometrů. V Bologni se začaly stavět už ve 12. století.

    Další z nových památek na seznamu UNESCO v Itálii jsou historické fresky ze 14. století v Padově, které vznikly pod rukama různých umělců v čele s geniálním Giottem, jenž vyzdobil místní kapli Scrovegni.


     
    Portikusy, Boloňa
    Basilica di Santo Stefano, Boloňa
    Náš tip: Zjistěte, kam v Itálii na výlet mimo turistické pasti oblíbených italských měst.

    Archeologické naleziště Arslantepe v Turecku

    Skvost pro milovníky archeologie představuje mohyla Arslantepe v turecké oblasti Malatya. 30 metrů vysoký kopec dokládá osídlení staré minimálně od 6. století před naším letopočtem až do pozdního římského období. Kromě pozůstatků starobylých domů, královské hrobky a palácového komplexu zde byly nalezeny různé kovové předměty, zbraně a především nejstarší dosud objevené meče na světě.



     
    Arslantepe, Turecko
    Arslantepe, Turecko
    Arslantepe, Turecko
    Arslantepe, Turecko
    Náš tip: Inspirujte se na dovolenou našimi tipy na nejkrásnější turecké pláže.
    klara.vacek
    16. 8. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!