1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 10 nejzajímavějších míst Sardinie

Nuragy, kaňony, jeskyně. Top 10 zajímavých míst Sardinie

Co se dozvíte?

    Pohádkový ostrov Sardinie zatím mezi nejžádanější destinace pro dovolenou v Evropě ještě nepatří. Zásluhou krásných pláží, výtečné infrastruktury a pohodové atmosféry k tomu však má rozhodně namířeno. Neváhejte proto, vydejte se na druhý největší italský ostrov co nejdříve a následující atrakce si vychutnejte v klidu a bez davů turistů.

    10. Hrobka gigantů Coddu Vecchiu a nurag Prisgiona

    Přístupová stezka k nuragu Prisgiona
    Hrobky obrů Coddu Vecchiu

    Nedaleko městečka Arzachena na severovýchodě ostrova se jenom malý kousek od sebe nachází nurag Prisgiona a tzv. hrobky obrů Coddu Vecchiu. Jedná se o dvojici zajímavých starobylých památek z období nuragské civilizace. Její kultura, rozvíjející se pouze na Sardinii, existovala v období od 18. století př. n. l. do 2. století n. l. a svůj název získala právě podle kamenných nuragů. Těchto věží ve tvaru useknutých kuželů na Sardinii najdete zhruba 7 tisíc.

    • Co v okolí ještě stojí za to: nurag Albucciu vestavěný do žuly, svatyně Tempietto di Malchittu s dochovaným rituálním ohništěm, vlastivědné muzeum Labenur
    • Blízké letovisko: Cannigione
    9. Pyramida Monte d´Accoddi

    9. Pyramida Monte d´Accoddi

    Pyramidu Monte d'Accoddi postavili pravděpodobně lidé z neolitické kultury Ozieri v době 4 000 až 3 650 př. n. l. Turisty tato památka, v evropském kontextu zcela ojedinělá, láká k prohlídce poblíž města Sassari v severní části Sardinie. Archeologové zde objevili také menhir, zbytky oltáře, dolmen a řadu opracovaných kamenů nejasného účelu. Vévodí jim velký balvan evokující prasklé vejce.

    8. Neptunova jeskyně u Alghera

    Přístup k Neptunově jeskyni
    Hlavní sál Neptunovy jeskyně se stalaktity
    Útesy vápencového mysu Capo Caccia u starobylého Alghera na severozápadě Sardinie mají dramatickou, avšak romantickou atmosféru. Když tady místní rybář náhodou narazil kolem roku 1750 na podivuhodnou podzemní prostoru, netušil, že pod názvem Neptunova jeskyně (Grotta di Nettuno) se o dvě století později stane vyhledávanou turistickou atrakcí. Chodby jeskyně dosahují délky kolem 4 kilometrů, zdobí je množství nádherných krápníků a dostanete se k nim po 656 schodech kamenného schodiště Escala del Cabirol.
    • Co v okolí ještě stojí za to: chrám Santa Maria, klášter San Francesco, středověké hradby a rušný přístav Alghera, podmořská Néreova jeskyně, hrobka obrů Laccaneddu, dům motýlů u Olmeda

    7. Malebné a nedobytné Castelsardo

    Pohled Castelsardo ze severovýchodu
    Katedrála Sant´Antonio Abate v Castelsardu
    Hrad Castello di Doria a jachetní přístav v Castelsardu
    Ze Středozemního moře při pohledu z Castelsarda vykukuje za dobré viditelnosti Korsika
    Skála Roccia dell´Elefante (ukrývající ve svém názvu slona, kterého při troše představivosti připomíná), katedrála Sant´Antonio Abate (honosící se barevnou, elegantní zvonicí) či muzeum košíkářství a jiných řemesel… Nevelké Castelsardo nad severními břehy Sardinie se může pochlubit mnoha turistickými taháky, kterým na skalnatém ostrohu dominuje hrad Castello di Doria se zbytky opevnění a věží Torre di Frigiano.
    • Co v okolí ještě stojí za to: nurag Paddagiu, zříceniny opevnění na Monte Ossoni, nekropole Li Algasa-S'enaculadora, liman řeky Coghinas

    6. Starověký areál Nora

    Archeologický komplex Nora, v pozadí věž Torre del Coltellazzo
    Ruiny římských lázní v Noře
    Nejstarší město Sardinie a její starobylá metropole Nora se rozkládá na úzkém poloostrově v dosahu městečka Pula. Objetí vodních živlů, které ostatně podstatnou část původní lokality zatopily, ještě posiluje laguna Peschiera di Nora. Toto rozsáhlé archeologické naleziště z dob fénické kolonizace, kartaginské nadvlády, římského rozkvětu a vandalského úpadku zahrnuje nespočet památek jako dlážděné silnice, patricijské domy, lázně a divadlo.
    • Co v okolí ještě stojí za to: mořské akvárium Laguna di Nora, akvapark Blufan, vyhlídka z Torre di Chia, duny u letoviska Chia

    5. Nuragy v Barumini

    5. Nuragy v Barumini

    Jediná památka na Sardinii, která se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, ta už stojí za návštěvu. A jedná se opět o nuragy – Barumini (Su Nuraxi di Barumini) je nejrozlehlejší dochovanou nuragskou lokalitu na ostrově. Musíte však za ní cestovat téměř doprostřed Sardinie, až pod svahy mohutného pohoří Monti del Gennargentu. K archeologickému komplexu Barumini patří informační středisko, muzeum a též tzv. nuragská vesnice s nuragským opevněním.

    4. Hlavní město Cagliari

    Panorama Cagliari
    Cagliari z hradeb čtvrtě Castello

    Co spojuje Cagliari se starobylou Pisou? Kvarteto mramorových lvů na středověkém svatostánku Santa Maria věnovalo sardinské metropoli právě město proslavené šikmou věží. Jinak byste tady podobností moc nenašli. Cagliari se rozprostírá u moře (v zálivu Angeli na jihu ostrova), jeho historické centrum je podstatně malebnější a z oblého vrcholu na něj shlíží hradní čtvrť Castello. K dalším pamětihodnostem se řadí krásná radnice, Národní archeologické muzeum, renesanční kostel San Agostino či brána Torre dell´Elefante.

    • Co v okolí ještě stojí za to: bazilika Bonaria, výhled z hory Monte Urpinu, bastion Saint Remy, park Monte Claro
    • Blízké letovisko: Geremeas

    3. Souostroví La Maddalena

    Úchvatný pohled na pobřeží souostroví La Maddalena
    Lodě v přístavu La Maddalena
    Výhled na ostrov Sardinie z La Maddaleny
    Skalní útvar „Medvědí hlava“ na La Maddaleně

    Souostroví a národní park La Maddalena se skládá z několika desítek ostrovů, ovšem lidé trvale žijí jen na jednom z nich. Zabírá ho stejnojmenné městečko se středověkou pevností Fortezza dei colmi, renesanční architekturou, archeologickým nalezištěm a muzei. Souostroví leží kousek od pobřeží Sardinie a Bonifáckého průlivu. Křišťálově čistá voda a bělostné písčité zálivy (prý jedny z nejkrásnějších ve Středomoří) tady doslova vybízejí ke koupání. Zátoka Cala Coticcio di Caprera nikoliv náhodou získala přezdívku „Tahiti“.

    2. Ostrov Tavolara

    2. Ostrov Tavolara

    Nádherné pláže, neopakovatelné panorama, vzácná příroda a bodrý Tonino Bertoleone, který se prohlašuje za místního krále, dělají z ostrova Tavolara jednu z nejoriginálnějších atrakcí Sardinie. Nachází se, co by kamenem dohodil od Smaragdového pobřeží. Monte Cannone, nejvyšší bod jeho tak typického skalního hřebene, dosahuje výšky necelých 600 metrů. Nejlepší koupání skýtají písečné ráje Spalmatore di terra, Chinelli a Cala Tramontana. A my jsme Tavolaru vyhlásili nejkrásnějším ostrovem Středomoří.

    • Co v okolí ještě stojí za to: bazilika San Simplicio, hrad Pedres a zbytky starořímského akvaduktu v Olbii, zábavní park Gregorland, divoké pohoří Monte Limbara
    • Blízké letovisko: San Teodoro

    1. Kaňon Gola di Gorropu

    Monumentální kaňon Gola di Gorropu
    V srdci soutěsky Gola di Gorropu
    Gola di Gorropu někdy evokuje divoký západ
    Na cestě kaňonem Gola di Gorropu

    Kaňon Gola di Gorropu, díky propastným 500 metrům jeden z nejhlubších v celé Evropě, náleží k přírodním divům Sardinie. Vine se jako obří had národním parkem Gennargentu na východě ostrova nepříliš daleko od zálivu Orosei. Rokle ve skalách pohoří Supramonte vznikla díky intenzivnímu erozivnímu působení říčky Rio Flumineddu, v nejužších místech proto dosahuje šířky pouhých čtyř metrů. Přítomnost mnoha nuragů dokazuje lidskou přítomnost už v době bronzové.

    josef.krenek
    29. 7. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!